Johannes i snøen

av Unni-Lise og Ola Jonsmoen

ISBN 9788290346879

Kjøp boka på tynsetbok.no

Endeleg snø. Ein kveld kom ei snøskur og gjorde det kvitt. Johannes fann fram ski og stavar før han la seg. Men om natta bles snøen bort. Plenen ved huset låg grøn som før. Det er ikkje lov med pluss sju om vinteren, meinte han.

Men Johannes sette på seg skiene likevel og la i veg med tørrtrening. Opp bakken var det greitt nok, men å stå bom still i unnabakke var alt anna enn morosamt. Der skulle han suse utfor så tårene spruta i vinddraget.

Slik opner bildeboka om vinterglede i eit snødekt landskap slik vi tenkjer at alle er vane med her i landet. Årstider preger landet og folket. Om vinteren ser vi fram til sommaren, og når sola brenn i bakken, ja, da hugser vi gleda med å gli over tørr kornsnø ved påskeleite.

Teikningene er lette – kanskje har det med snøen å gjere. I tillegg er det lagt vekt på å dei visuelle elementa. Ein konsulent har lese boka for sine barnebarn, og dei forlangte at ho måtte lesast eni gang til. Det er godt å ha konsulentar frå målgruppa.

Bøkene i Johannes-serien er: Johannes i sporet. Hysj, hysj! (2009), Johannes til fjells. Sjå, sjå! (2010), Johannes og villreinen. Hør, hør! (2011), Johannes og nordlyset (2012), Johannes og bjørnen (2013) og Johannes i vinden (2014). To er oversatt og utgitt på engelsk, de om villreinen og nordlyset.

Forfatter og illustratør har utgitt over 60 bøker, dels hver for seg, men oftest sammen. Bøkene om Johannes har alle dette bakenforliggende aspektet, oppleve, frigjøre og strekke seg – og mestre. I så måte er dette en verdifull serie slik den gir særlig bygdebarn en tryggere identitet knyttet til naturopplevelser og livsrammene slik vi i dag finner dem på bygda.