Marka på sitt beste

En bok om snø, skimuligheter, islagte vann og klimaendringer i Oslomarka

av Gustav Bjørbæk

ISBN 9788290346978

Bestill boka på tynsetbok.no eller i bokhandelen din.

Marka på sitt beste beskriver snø og skiforhold i naturløyper, islegging og når isen går opp på noen vann i Oslomarka, samt de klimaendringene som har vært og er et uomtvistelig faktum her.

Området Bjørbæk beskriver går fra Brandbu i nord til Hurum i sør, og fra Tyrifjorden i vest til Eidsvoll i øst. I dette området på ca. 4 500 km² har det vært 43 offisielle meteorologiske stasjoner i drift i forskjellige perioder siden slutten av 1800-tallet og til i dag 2017.

Tabeller for hver av de ca. 120 vintersesongene viser første snøfall om høsten, hvor mange skidager det er i hver måned og år og største snødybde på stasjonen. Figurer viser langtidsvariasjonene i skisesongenes lengde med trendlinjer. Hver sesong har spesielle forhold, interessante hendelser og unike bildeeksempler.  Noen rekordtabeller finnes for flere stasjoner.

Det er bilder fra hele tidsperioden og fra et bredt spekter av hvordan folk flest har brukt Marka. Bare et fåtall av bildene har vært publisert før.

Bjørbæk har arbeidet som statsmeteorolog og seniorforsker på nedbørspørsmål og klimaendringer med særlig fokus på snø- og vannressursspørsmål. I mer enn 15 år har han skrevet artikler i Snø & Ski og vurdert skisesongene i Skiforeningens årbøker ut fra et meteorologisk synspunkt. Han er dessuten en flittig bruker av skiføret i Marka.

320 sider. Pris kr 400.