Boklansering: Pauting

Boklansering                                                     

på Eidsfoss lørdag 8. juni kl. 12

Pauting er en spesiell teknikk som brukes for å utforme dekor på lær. Det er en gammel teknikk som stort sett var glemt da grafiker og kunsthåndverker Knut Dahl på Eidsfoss tok den i bruk ved design av knivslirer i 1980-årene.  Mange ønsket å lære teknikken, og det resulterte i boka Pauting i 1994. Boka ble en suksess i knivmakermiljøet, og den ble oversatt til svensk – noe som er svært sjelden innenfor fagboksjangeren.

Nå, 25 år etter, kommer boka Pauting ut på nytt i en påkostet utgave med praktfulle bilder av kniver og knivdetaljer i tillegg til grundige tegninger som forklarer til minste detalj hvordan man skal kunne lage en vakker og funksjonell kniv. Det lokale knivlaget samlet knivinteresserte i et årlig Pinsetreff på Eidsfoss det Knut Dahls smie og verksted stod sentralt i erfaringsdeling, fremvisning og bytting av kniv, foruten handel med produkter av tradisjonshåndverk og lokalmat – foruten mye annet som fenget hos publikum. I den nye utgaven er det et eget kapittel om pinsetreffet og dets betydning for et miljø som er opptatt av tradisjonshåndverk og bygging av nettverk. Også i år kommer det på pinsetreffet utøvere som holder de tradisjonsrike håndverkene i live: smed, salmaker, sølvsmed, tekstilhåndverk – og altså knivmakere.

Boka Pauting legger vekt på helheten ved kniven som produkt: design med form, linjeføringer, dekor, motiv og forening av materialer i blad, skaft og slire. Knut Dahl viser også hvordan historie og myter kan arbeides inn i tradisjonsproduktet kniv, noe boka biser gjennom et stort antall bilder av hele kniver og detaljer. Her får det lokale knivlaget og andre fra det rike knivmakermiljøet i Norge et flott faglig påfyll til inspirasjon for design og håndverksmessig utfordring.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA